Respekt for fotografens rettigheter: Et nødvendig svar på NEFs veiledning

Publisert 16.04.25 av Veronika Moen, Stian Hatling, Silje Holte,
Joakim Karlsen og Anne Andersen


Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) ved Cecilie Eide Knudsen, juridisk direktør i NEF, publiserte nylig en artikkel om dommen i en sak der et eiendomsmeglerforetak ble dømt for urettmessig bruk av bilder. I stedet for å bruke anledningen til å fremme respekt for opphavsrett og godt samarbeid med profesjonelle fotografer, velger NEF å oppfordre sine medlemmer til å sikre seg "ubegrenset rett" til bilder gjennom standardavtaler. Dette synes vi er både uheldig og misvisende. Vi i Boligfotografforbundet – et fellesskap av profesjonelle boligfotografer i Norge – jobber for at fotografers rolle og rettigheter blir respektert i eiendomsbransjen. Når en fotograf trykker på utløseren, skaper de ikke bare et bilde, men et åndsverk. Dette verket er resultatet av erfaring, teknisk kunnskap, kreativt blikk og ofte betydelige investeringer i tid og utstyr. Å redusere dette til et produkt man kan overta og fritt bruke kommersielt uten videre kompensasjon, undergraver både yrkesstolthet og åndsverksloven.

Feiltolkning av eierskap og roller

I NEFs artikkel antydes det at selger – altså boligeier – skulle ha krav på å bruke bildene videre, fordi det er de som «betaler for fotograferingen». Dette er en vanlig misforståelse, og det er beklagelig at NEF velger å videreføre den i stedet for å oppklare. La oss være tydelige: Selger kjøper ikke eierskap til bildene. De kjøper en tjeneste som inkluderer en begrenset bruksrett – vanligvis knyttet til markedsføringen av én konkret salgsjobb. Fotografen beholder opphavsretten, i tråd med åndsverksloven. Dette er ikke noe gråsone – det er et grunnleggende prinsipp i norsk lov.

Standardavtaler må være balanserte

NEF oppfordrer sine medlemmer til å benytte standardavtaler som sikrer eiendomsforetaket ubegrenset bruksrett. Vi mener dette er en skjev praksis som ikke tar hensyn til fotografens stilling som selvstendig næringsdrivende fagperson. Skal vi få til et bærekraftig og profesjonelt samarbeid mellom eiendomsbransjen og boligfotografer, må det baseres på gjensidig respekt – ikke på standardiserte avtaler som fratar fotografen kontroll over sitt eget verk.

Lovpålagt kreditering

I tillegg til bruksretten er det verdt å minne om at fotografen har rett til navngivelse ved bruk av bildene, noe som også er lovfestet. Ifølge åndsverkloven § 5 har opphaveren rett til å bli navngitt «i samsvar med god skikk» når verket brukes offentlig. Dette gjelder selvfølgelig også eiendomsbilder som brukes i annonser, på nettsider, og til markedsføring i sosiale medier. Likevel ser vi at denne plikten ignoreres, og vi ber om at NEF opplyser sine meglere om denne plikten.

Slik kan samarbeid fungere godt

Heldigvis finnes det mange gode eksempler på profesjonelt samarbeid der begge parter har en felles forståelse av roller og rettigheter. Eiendomsmeglerforetak som verdsetter kvalitet og faglig dyktighet, respekterer også fotografens opphavsrett og inngår avtaler som er balanserte og tydelige. Når bruksretten er klart definert, og både kreditering og videre bruk av bildene skjer i dialog med fotografen, bygges tillit – og resultatet blir bedre for alle involverte.

Vi i Boligfotografforbundet ønsker en profesjonell og ryddig dialog med aktørene i eiendomsbransjen. Men denne dialogen må bygge på forståelsen av at også fotografen er en selvstendig fagperson med rettigheter og et lovfestet vern.

Vi håper NEF i fremtiden vil bidra til en mer balansert tilnærming – hvor alle involverte, også fotograf, blir behandlet med respekt og etterrettelighet.